Manus och lektörsutlåtande

Från och med 1 juli 2021 och ett år framåt tar vi emot manus igen. Vill du lämna in ditt manus beställer du ett lektörsutlåtande enligt nedan. Ett antal manus kommer gå vidare för en andra bedömning där vi sommaren 2022 slutligen bestämmer vilket/vilka manus vi vill ge ut. Eftersom vi kommer ge ut ett mindre antal manus kommer konkurrensen vara mycket hård och vi kommer behöva tacka nej till manus som har potential.

Kostnad för ett lektörsutlåtande: startavgift 2000 kr, därefter 10 öre per ord + moms. Inga andra kostnader för utgivning tillkommer.

I första hand är vi intresserade av nedanstående genrer:

Skräck

Thrillers (gärna psykologiska)

Urban fantasy

Dark romance

Manus inspirerade av folktro

Fantasy

Science fiction (dock ej rymdäventyr)

I andra hand:

Romance

Queer

Krim/deckare

Feel good

Historiska romaner

Faktaböcker 

I lektörsutlåtandet tittar vi på dramaturgi, karaktärer, miljö (inre och yttre), språk, dialog, m.m. Vi kommer med förbättringsförslag och ger konstruktiv kritik så att du som skribent ska kunna vässa till ditt manus ytterligare och förhoppningsvis utvecklas som författare.

Tidigare omdömen av lektörsläsningar

Stort tack Frida för din skarpsynthet, goda assistans och inspiration. Idag fick jag besked från förlaget x att de gärna vill ge ut min roman vilken du så förtjänstfullt gav mig feedback på. /Anders Frisk

Jag upplever det som väldigt givande. Är särskilt nöjd med att du väldigt tydligt pekat ut svagheter och förvirrande saker i berättelsen. Jag är en nöjd kund till lektörstjänsten./ Pontus Bäckström

Så många bra exempel och tips, det här kommer jag verkligen att ha nytta av. Utlåtandet gav mig många nya idéer som kommer förbättra manuset något otroligt – och även hur jag ska tänka kring mitt skrivande i framtiden. /Anna-Karin Tellgren

Tack för de ovärderliga råden! Det är till stor hjälp för både denna och framtida berättelser. /Maryam Chaid

Uppfriskande och inspirerande att få en professionell granskning av mitt manus.
/Hans Johansson

Flera bra tips/förslag som jag utan tvekan kommer ta till mig. Vissa saker var väntade och andra hade jag inte alls tänkt på själv men när lektören påtalade det så var det så uppenbart! Detta var värt varenda krona.
/Hanna Blom

Otroligt värdefullt att få professionell konstruktiv kritik på detta sätt.
/Ylva Kaiser

Tack för ett mycket välskrivet och konstruktivt lektörsutlåtande.
/Veronica Olofsson

Det känns som om du värnat om min text, men ändå kunnat ta ett steg ifrån den och se på den utifrån, något som jag själv och mina närmaste haft svårt att göra.
/Karin Svärd

Skicka ditt manus samt ett följebrev till darkdaughterpublisher@gmail.com