Tema: folktro

Vinnare av novelltävlingen på temat folktro…

… är Kristina Nordström Töyrä med novellen Hela mitt väsen. Här följer motiveringen:

En modern, väl gestaltad novell där läsaren omedelbart dras in i ett intressant triangeldrama med passion och mord, berättat stillsamt dramatiskt och med fingertoppskänsla för detaljer. Inslagen av folktro är subtila och skapar en ram kring berättelsen.

Så här beskriver Kristina sig själv och sitt skrivande:

”Jag har i många år översatt filmer och tv-program, allt ifrån historiska dokumentärer till deckare, snaskiga dokusåpor och den filmatisering av Tolkien som blev Hobbit: Femhäraslaget. För några år trappade jag ner i mitt lönearbete för att ägna mer tid åt det skrivande jag föredrar, det fritt flödande och eget påhittade.

När jag skriver, skriver jag som besatt. Jag älskar vackra, högtravande meningar och korta, grova svordomar. Helst i kombination, då får de sin fulla kraft. Och livet innehåller både det vackra och det fula, både ren och djup eufori och rena jävla misslyckanden. Min favoritgenre är domestic noir och annan spänningslitteratur, gärna om brott men helt utan knipsluga kommissarier. Inom romankonsten läser jag helst Emile Zolas 1800-talsnaturalism, föregångaren till nutida domestic noir, Majgull Axelssons relations- och folkhemsskildringar samt Stephen Kings skräck, men mest för hans gestaltning. När det gäller noveller blir det Guy de Maupassant, Edgar Allan Poe och Roald Dahl – mörka historier, gärna med ironi, alltid med en oväntad twist.

 

Novellen kommer att publiceras på vår hemsida inom kort.

Stort tack för alla era berättelser, det har varit en fröjd att läsa!

 

Folktrotävlingen

OBS! Uppdaterad lista den 2 maj. 

Tack för alla bidrag som har kommit in och för responsen!

Nedan listas alla bidrag som kommit in, hittar du inte ditt i listan, sms:a på 070-616 99 96.

Tävlingen avgörs den 1 juni, då vi även kommer meddela om det blir en antologi eller ej. Snart ska jag frossa i era noveller! :)

Bidrag som kommit in:

Källan till hälsa

Ingen gråter mer

Inte samma sort

Nödsignal

Ur mörkret i grottan

Kejsaren befaller

Blickar från mörkret

Strandvaskare

Tomtejäveln

Flickan i skogen

Uppenbarelse i höstkväll

Förbannelsen i Forsa

Värdet av bondtobak

Undergången

Abela – fjällfolkets dotter

Draug

Hela mitt väsen

Dimtjärnen

Väsensvarande i de gröna salarna

Skogens drottning

Ran och Lilith

Asaramas sorg

I dimman hon väntar

Skogsrået

Nattflyn i dimman

Mamma

Kvarnån

Irrbloss

Skogsråets hämnd

Vättarna tog dom

Vackra lögner

Bergtagen

Min mors hemlighet

Stad så rå

Tänder en låga i min själ

Präst på liv och död

Oknytt

Den vackraste

Tre droppar blod

En del av naturen

Skogen kallar

Dysterhetens kammare

Golvad av Näckens syster

Hermans historia

Under silvermånens sken

Anja

Jag och de små

Lita på en rävarumpa?

När mörkret faller över Göteborg

Fylleri – fyllero – fylletro

Älvan och vätten

Nattramnen

Sinad jaktlycka

 

Novelltävling!

Det var superlänge sen vi hade en novelltävling här på Mörkersdottir så nu tycker jag att det är läge för en! Novellerna ska ha temat folktro, i övrigt är det fritt att välja miljö och tid. Novellen ska vara minst 8000 ord men inte längre än 20 000. Deadline är första maj och novellen skickar ni till manusmorker@outlook.com.

Vinnaren får fyra böcker på temat folktro ur vår utgivning. Vinnarbidraget kommer också publiceras på vår hemsida samt som e-novell på bland annat Storytel. Kommer det in riktigt många bra bidrag gör vi eventuellt en antologi av dem.

Lycka till!

 

Spana in vår folktrokatalog

Som liten minns jag att jag med skräckblandad förtjusning brukade bläddra i boken Oknytt, av Bengt af Klintberg. Minns fascinationen för bortbytingar, vittror och skogsrån. Det var både skrämmande och lockande på samma gång. Och ganska tryggt, ingen trodde ju längre på de väsen som befolkade vår gamla folktro, så det fanns ingen risk att stöta på en näcken eller något troll när man var ute i skogen och lekte. Folktrons mystik har sedan barndomen följt mig, jag har plöjt faktaböcker om sägner och väsen och de har nästlat sig in i mitt eget skrivande.

De senaste åren har jag som förläggare även upptäckt att det skrivs fler och fler romaner som flirtar med folktron. Och plötsligt står jag här på förlaget med minst åtta aktuella titlar på samma tema. Utan att jag egentligen varit medveten om det. Det är som om dessa väsen har nästlat sig in på förlaget och vill göra sina röster hörda. Näcken vill berätta sin historia, både den traditionella, den om de som inte kan sluta dansa, men också en annan där han iklär sig rollen av en frikyrkopredikant och förför traktens unga kvinnor för att föra sina gener vidare. Trollen gör sig påminda, både som vackra pojkar att bli förälskade i och som onda väsen som röjer människor ur vägen för egen vinnings skull. Skogsrået får en syster i det mörka gravrået som livnär sig på människors sargade själar. Och i gränslandet mellan religion och vidskepelse fungerar vissa kyrkor som portaler där man kommer åt ondskans väsen.

Vampyrer, varulvar och zombier i all ära, vi har så många intressanta väsen i vår egen folktro att det borde finnas många, många fler moderna berättelser på temat!

Frida Rosesund, förläggare
Mörkersdottir förlag