Tema: folktro

Novelltävling!

Det var superlänge sen vi hade en novelltävling här på Mörkersdottir så nu tycker jag att det är läge för en! Novellerna ska ha temat folktro, i övrigt är det fritt att välja miljö och tid. Novellen ska vara minst 8000 ord men inte längre än 20 000. Deadline är första maj och novellen skickar ni till manusmorker@outlook.com.

Vinnaren får fyra böcker på temat folktro ur vår utgivning. Vinnarbidraget kommer också publiceras på vår hemsida samt som e-novell på bland annat Storytel. Kommer det in riktigt många bra bidrag gör vi eventuellt en antologi av dem.

Lycka till!

 

Spana in vår folktrokatalog

Som liten minns jag att jag med skräckblandad förtjusning brukade bläddra i boken Oknytt, av Bengt af Klintberg. Minns fascinationen för bortbytingar, vittror och skogsrån. Det var både skrämmande och lockande på samma gång. Och ganska tryggt, ingen trodde ju längre på de väsen som befolkade vår gamla folktro, så det fanns ingen risk att stöta på en näcken eller något troll när man var ute i skogen och lekte. Folktrons mystik har sedan barndomen följt mig, jag har plöjt faktaböcker om sägner och väsen och de har nästlat sig in i mitt eget skrivande.

De senaste åren har jag som förläggare även upptäckt att det skrivs fler och fler romaner som flirtar med folktron. Och plötsligt står jag här på förlaget med minst åtta aktuella titlar på samma tema. Utan att jag egentligen varit medveten om det. Det är som om dessa väsen har nästlat sig in på förlaget och vill göra sina röster hörda. Näcken vill berätta sin historia, både den traditionella, den om de som inte kan sluta dansa, men också en annan där han iklär sig rollen av en frikyrkopredikant och förför traktens unga kvinnor för att föra sina gener vidare. Trollen gör sig påminda, både som vackra pojkar att bli förälskade i och som onda väsen som röjer människor ur vägen för egen vinnings skull. Skogsrået får en syster i det mörka gravrået som livnär sig på människors sargade själar. Och i gränslandet mellan religion och vidskepelse fungerar vissa kyrkor som portaler där man kommer åt ondskans väsen.

Vampyrer, varulvar och zombier i all ära, vi har så många intressanta väsen i vår egen folktro att det borde finnas många, många fler moderna berättelser på temat!

Frida Rosesund, förläggare
Mörkersdottir förlag

Annonser