Ronnie G Lundin

Ronnie2Född och uppvuxen på Fårö och tillbringar mycket tid i stugan där. Fårö är speciellt för mig då det ruvar på många intressanta sägner och berättelser, vilket jag kan krydda mina romaner med. Idag bor jag i Slite med min tonåriga dotter.

Var under många år brevbärare/lantbrevbärare i Fårösund och på Fårö, men omskolade mig och fick en fil. kand. i historia och samhällsvetenskap.

Har i flera år skrivit frilans för Gotlands Tidningar och även haft sommarvikariat där.

Jag har skrivit skönlitteratur sedan 2008 då arbetslösheten krävde en meningsfull sysselsättning som inte kostade så mycket pengar. Eftersom skrivandet är en stor drivkraft så var författandet av en roman en naturlig följd. Egentligen var det en före detta kurskamrat på Högskolan som uppmanade mig att skriva en roman, eftersom hon tyckte att jag skrev så bra. Mina vaga tankar jag hade haft innan förverkligades tack vare henne.

Min första roman ”Ivar Hamarsman” utspelar sig i 1300-talets Fårö i efterdyningarna efter Digerdöden. Romanen bygger på en sägen och jag ville hitta människan bakom den. I sägnen är Hamarsman en rik, kall och trotsig man, och jag ville se om jag hittade några positiva sidor hos honom och vad som orsakade att han blev som han blev. Uppföljaren ”Hamarsmans dotter” blev en naturlig fristående fortsättning, mycket beroende på de enorma läsarreaktioner jag fick.

Min andra roman ”Och jorden blev till sten” handlar om övergången från jordbrukar- till arbetarsamhälle på Fårö där man knappt hade hört ordet arbetare innan. Jag har också medverkat i alla tre antologiböckerna ”Vildsint”, ett unikt samarbete mellan cirka 40 författare.

Författandet har gett mig blodad tand och närmast för utgivning ligger en roman om en fosterflicka som far illa. Och manuset för ”Hamarsmans ättlingar” ligger så gott som klart i min dator. Planer finns även för en roman i nutid om ”Hamarsmans skatt”, där skattplundrare söker efter den mystiska skatten. Plus en roman om hur Dagö befolkades från Gotland, plus…

I byrålådan (datorn) finns en uppsjö med noveller, skrönor och en del sägner och fler historiska romaner om medeltidens Gotland.

www.ivarhamarsman.se

Annonser