Mörkersdottir tar time out

OBS! Varning för känsliga författare ;)

För nästan exakt nio år sedan startade jag Mörkersdottir förlag. Det som började som en plattform för utgivning av mina egna böcker växte snart till utgivning av många spännande, intressanta och fantastiska (i dubbel bemärkelse) böcker. Sakta men säkert växte listan med titlar, vi (skriver vi då jag ser det som ett stort samarbete med alla författare) gav ut print-on-demand, ljudböcker, e-böcker, inbundna, pocket, storpocket, i stort sett alla format som finns. Vi har haft egen distribution, print-on-demand-distribution, distribution via Förlagssystem och via Stjärndistribution. Genrer vi publicerat i har varit skräck, fantasy, dark romance, romance, barnböcker, deckare, thrillers, urban fantasy, erotik och allt däremellan. Förlaget har tillfälligt förgrenat sig i Romancedottir, Deckardottir och Lillasystir, men det har ändå varit skräck/fantasy som varit den huvudsakliga utgivningen. Vi har samarbetat med Swedish zombie under två års tid, som ett imprint till förlaget. Mörkersdottir har haft en stor succé med Mariette Lindstein som vann årets deckardebut med Sekten på Dimön. Vi har jobbat med kända namn som Anders Jacobsson. Och Halvblodtrilogin gjorde Sofie Trinh Johansson (numera Makolli) till Sveriges svar på Stephanie Meyer. Cirka sjuttio titlar har det blivit totalt och ett antal noveller. Vi har samarbetat med Visuellt ljud och Saga Egmont som producerat de flesta av våra ljudböcker. Vi har ställt ut på Bokmässan under fyra års tid, först som ett av få fantastikförlag, till att vara en del av en hel fantastikgränd. VI har haft samarbete med de andra små fantastikförlagen som Andra världar, Undrentide och såklart Swedish zombie. Vi har haft samarbete med lektörer, praktikanter (särskilt vill jag nämna Mia Ruud som varit en riktig klippa på bokmässorna), säljbolag, distributörer, marknadsförare, bokhandlare, inläsare. Det har varit spännande, underbara, läskiga, jobbiga och roliga år.

Men, trots framgångar har det även funnits baksidor. Under en period tog jag på mig alldeles för många titlar. Jag sa upp mig från mitt jobb och jobbade heltid under fyra år med förlaget. Förlagsjobbet och fritiden och min privata sfär flöt ihop. Stressen över ekonomin och att få ihop allt tidsmässigt låg över mig i fem år. Pressen från författarnas förväntningar har ibland varit så jobbig att jag ibland bara velat lägga ner helt. Jag har fått säga nej till flera manus från befintliga författare på förlaget, som har tagit det hårt. Jag har även tvingats ställa in utgivningar som jag skrivit avtal på för att tid och ork inte har funnits där. Jag har tvingats göra människor besvikna, vilket har tärt på mig. Mitt eget skrivande lades åt sidan för att det inte hanns med. Och någonstans där, när det tagit fyra år för min egen bok att komma ut, när det tidigare tagit ett år, insåg jag att min ursprungliga tanke med förlaget, att ge ut mina egna böcker, hade förändrats. Jag kände att jag jobbade med att uppfylla andras författardrömmar istället för mina egna. (Här måste jag dock skjuta in att utan förlaget och alla samarbeten och intäkter det fört med sig, har jag självklart haft fördelar i mitt eget författarskap.) Jag märkte att jag prioriterade bort mina egna skrivstunder för att istället korrekturläsa, lektörsläsa, marknadsföra, distribuera och producera andras verk. Under en period tog ett författarskap all tid, inte bara från mitt eget skrivande utan även på bekostnad av andra författare och deras böcker, min egen fritid och till och med min egen privata sfär. Efter sju år kom den riktigt stora krisen. Jag insåg att jag inte orkade längre. Dels hade den senaste satsningen inte slagit väl ut, dels var förlagets ekonomi dalande och jag var dessutom slutkörd. Det var inte längre roligt att jobba med andras texter, utan mer ett nödvändigt ont. Jag bestämde mig för att dra ner på förlaget och söka ett ”riktigt” jobb igen. Det var nu två år sedan. Jag har under dessa två år avvecklat stora delar av förlaget och fått en fast anställning. Några få titlar kommer att ges ut den närmaste tiden och jag kommer såklart ge ut mina egna böcker. Förlaget kommer finnas kvar. Men jag behöver en ordentlig time out. Jag kommer gå tillbaka till det som var min tanke från början – att publicera mina egna böcker.

Jag har dock lärt mig sjukt mycket under den här tiden. Min allra första bok som trycktes 2007 (alltså innan Mörkersdottir blev ett formellt namn) ser för djävlig ut. Jag kunde ingenting om sättning, indrag, omslagsproduktion, distribution, jag trodde min första bok skulle sälja i tusental (när den bara sålde i 30 ex), men jag kastade mig ut och det är jag glad för idag. Alla misstag jag gjort har jag lärt mig något av. Jag har provat mig fram, tänkt att jag löser problemen när de kommer. På gott och ont. Jag har försökt lära mig så mycket som möjligt kring bokproduktion på egen hand för att hålla nere kostnaderna. Ibland på bekostnad av kvaliteten, förstås, men jag har samtidigt lärt mig mycket och utvecklats och lärt mig vilka saker jag kan göra själv och vilka jag bör lämna till andra. De första ljudböckerna vi gav ut läste jag in själv, men insåg av kommentarerna jag fick att jag nog skulle lämna över den biten till riktiga skådespelare ;)

Nu kommer en varning, jag tänker slänga en liten känga till dig som är författare. Inget illa menat, men när stressen blir för stor orkar man inte riktigt med vissa saker.

–       Snälla, tjata inte angående utbetalningar. Betalning sker enligt kontrakt och blir det förhinder så meddelar jag såklart.

–       Bli inte sura för att jag inte vill ge ut ert nästa manus. Jag kan förstå besvikelsen, men tänk på att det är min tid och mina egna pengar jag satsar och jag måste få prioritera det jag tror på

–       Ditt manus är inte Guds gåva till mänskligheten, alla kommer inte att älska det

–       Alla författare blir inte miljonärer

–       Ett förlag är ingen serviceinstitution, såvida du inte köper tjänster från oss

Så, nu har jag fått vara bitter en stund ;)

De författare jag verkligen har uppskattat att jobba med (de allra, allra flesta) har:

–       Varit positiva, glada och samarbetsvilliga

–       Respekterat förlagets begränsningar, tid och ekonomi

–       Aldrig tjatat

–       Varit måna om att jobba med att marknadsföra sina egna böcker, engagerat sig och tagit ansvar

–       Accepterat att allt inte går som man först kanske tänkt sig

–       Varit ödmjuka inför sina manus och tagit till sig av synpunkter

Jag känner mig nu mätt på förlagsbiten. Men jag vill passa på att tacka alla fantastiska människor jag har fått äran att jobba med under dessa år. Ett särskilt tack till Jonny Berg på Swedish zombie som var min vapendragare under två års tid när vi slet tillsammans med titlar, marknadsföring, planering och ekonomi.

Jag vill också tacka alla författare:

Katarina Aneer

Örjan Bergstedt

Sofie Berthet

Emanuel Blume

Jens Daniel Burman

Åsa Böker

A C Collin

Kerstin Svea Dahlén

Pål Eggert

Martin Ekman

Peter Eronson

Marie-Louise Fritzén

Fredrik Frängsmyr

Michéle Glatthard

Måns Hedberg

Elin Hoppeler

Peter Hultgren

Kristina Hård

Anders Jacobsson

Christian Johansson

Katarina Johnsson Tärnell

Sanna Juhlin

Mikaela Knutsäter

Mattias Kuldkepp

Love Kölle

Hanna Lans

Ylva Lee Lindell

Jonas Lejon

Pernilla Lindgren

Jonas Lindh

Mariette Lindstein

Lova Lovén

Jenny Lundin

Ronnie G Lundin

Emma Lundqvist

Maths Nilsson

Tilda Nordenholm

Kristina Nordström Töyrä

Lupina Ojala

Marcus Olausson

Johannes Pinter

Malin Roca Ahlgren

Anders Rosesund

Madeleine Skoglund

Markus Sköld

Mikael Strömberg

Daniel Svanberg

Tobias Svedberg

Louice Svedin

Ida Schill

Saga Torstensson

Sofie Trinh Johansson

Steven Trolin

Veronica Törnström

Eva Ullerud

Jan-Erik Ullström

Jakkin Wiss

Theres Wittgren

Elisabeth Östnäs

Jag vill även tacka förlagskollegorna Angua Vintersvärd, Jakkin Wiss och Aengeln Aenglund på Andra världar och Elin Holmerin på Undrentide.

Jag vill tacka våra praktikanter: Mia Ruud, Madeleine Skoglund, Annika Åström och Nathalie Sjöblom Lagestam.

Mikael Maad som kom på namnet Mörkersdottir.

Ola Hultin på SF-bokhandeln!

Ambassadörer, bokbloggare, påhejare, följare och läsare!

Och, jag har säkert glömt någon.

Stor kram och kärlek till er alla!

Vi ses (förhoppningsvis) på bokmässan!