Lucka 24: Legenden om Valdis Myrkùrdottir

Valdis Myrkurdòttir föds som äldsta dottern 1383 på Island. Hennes far är en skald och suput och när Valdis mor dör och fadern inte längre förmår ta hand om sin familj, läggs ansvaret på Valdis att sörja för sina tre yngre syskon. Hon försöker slå sig fram som skald som sin far, men lyckas inget vidare. Så får hon ett erbjudande från mörkrets makter att i utbyte mot sin själ, nå stor framgång som historieberättare. Desperat som hon är godtar hon erbjudandet och lämnar sin själ till mörkret.

Framgången låter inte vänta på sig: historierna som kommer ur hennes mun är sagolika och magiska och det dröjer inte länge förrän Erik av Pommern upptäcker henne och tar henne till sitt hov där hon får underhålla de kungliga med sina berättelser. Även familjen får flytta in och Valdis och hennes syskon och far får byta ut sin fattiga och torftiga tillvaro mot ett lyxigt och bekvämt liv. Men ingen lycka varar för evigt – medan Valdis familjemedlemmar åldras och dör en efter en, förblir Valdis ung och odödlig, dömd att för tid och evighet berätta nya historier.

Valdis Myrkurdottir