Halshuggna änglar och Douglas Adams

En ”must see”  i London för alla som gillar dark romance och skräck är den gamla kyrkogården i Highgate. Den första att bli begraven där var en 16-årig mjölnardotter på 1800-talet, efter henne har både Karl Marx och författaren Douglas Adams (ni vet han med Liftarens guide till galaxen) blivit lagda under jord där. Men det som gör kyrkogården mest speciell är alla övervuxna, fallna, sneda gravar, alla änglar, en del halshuggna och en del helt övervuxna av rötter så bara ett par händer sticker fram. Jag kan nästan känna energin från de dödas andar om jag går för nära gravarna och aktar mig noga var jag sätter fötterna. Det gör inte kvinnan vi ser på en av stigarna, som högljutt sitter och pratar i en mobiltelefon, med baken placerad mitt på en gravsten.

Det är som ett museum över en kyrkogård; samtidigt används den fortfarande vilket jag inte trodde, hade fått för mig att den var övergiven. Kvinnan i entrén berättar att den övergavs under en tid då den förföll kraftigt. Den ska ha återupptagits någon gång på 70-80-talet och jag kan inte låta bli att undra om de medvetet har behållit det förfallna utseendet på de flesta gravarna just för att det blir väldigt effektfullt, eller om de helt enkelt inte har haft tid och pengar att restaurera de gamla gravarna.

För mer information om kyrkogården finns deras hemsida här . En roman där kyrkogården spelar en viss roll och man får en hel del fakta om den på köpet är Audrey Niffeneggers roman ”Själens osaliga längtan” eller ”Her Fearful Symmetry” på engelska. En roman jag för övrigt varmt rekommenderar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s