Vad betyder egentligen ”förlagets profil”?

En vanlig formulering i refuseringsbrev som kommer från olika förlag är att manuset inte passar in i förlagets profil. Jag har själv använt mig av den formuleringen i några refuseringsbrev, men inser att formuleringen inte säger någonting om man inte har specificerat för sig själv och andra vad som egentligen är förlagets profil. En sak är själva genrerna, vi tar till exempel inte emot deckarmanus. Men inom de genrer vi tar emot finns det en stor bredd och olika stilar. Jag har nyligen refuserat ett manus som har potential att bli något stort, men som inte passar i förlagets profil.

Då är vi tillbaka till profilen igen och idag var jag tvungen att sätta mig ner och fundera på vad det är egentligen är. Eftersom jag driver förlaget ensam är det egentligen bara mig själv jag behöver fråga. Jag går alltid på magkänsla när det gäller vilka manus som ska ges ut på förlaget. Det måste kännas 100% rätt eftersom man ska jobba mycket med manuset, både korrläsa och lektörsläsa, man måste tro på det även om boken så småningom får negativ kritik. Jag måste kunna stå bakom alla manus som ges ut oavsett hur de tas emot. Det viktigaste är dock att texten griper tag från början, älskar jag första sidan vet jag att jag kommer älska resten av manuset. Och vad är det som gör att jag älskar ett manus? Jag skrev ner ett tjugotal ord som sammanfattar stilen/profilen och minskade ner dessa till åtta. Dessa är:

MÖRKT

SUGGESTIVT

LÄCKERT

SMAKFULLT

SENSUELLT

SKRÄMMANDE

SPÄNNANDE

UTFORSKANDE

Ett manus behöver självklart inte ha alla delar, men gärna flera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s