Debutantbloggen har postat en lista med frågor kring utgivning till förlag och här kommer Mörkersdottir förlags svar:
Var hittar man olika förlag att skicka in sitt manus till?
Googla eller kolla på SVB:s hemsida.
Hur vet man vilket av alla förlag man ska skicka till?
I vilken genre skriver du? Finns det något förlag som är nischat på just den genren? Mörkersdottir är exempelvis nischat på fantastik, d.v.s. skräck, fantasy och i viss mån science fiction. Vi tar inte emot deckare eller chick lits. Även om man inte har tänkt på exakt genre, kan det ändå vara bra att du som skribent har ett någorlunda hum om vad det är för typ av roman. Googla också gärna på förlaget för att se om du kan hitta någon form av omdöme, hur pass aktivt förlaget är och vilka författare de har. Det är inte bara du som ska visa upp ditt manus, har du ett bra manus förtjänar det ett bra förlag.
Hur många förlag ska man skicka till?
Till alla som verkar intressanta. Men massmejla inte och skriv gärna varför du väljer att skicka till just det förlaget. Med smicker kommer man en bra bit på väg ;)
Hur vill ni ha texten i fontstorlek och typsnitt?
Spelar ingen som helst roll, vi tar bara emot manus via mejl och då kan vi formatera det som vi vill när vi läser det.
Hur lång tid tar det att få besked?
Hos oss tar det c:a 2 månader.
Läser ni alla manus som skickas in eller sållas det redan vid följebrevet och hur gör ni i så fall urvalet?
Nej, långt ifrån. Såhär går det till på Mörkersdottir:
Vi läser mejlet med följebrev och tar ställning till: verkar personen trevlig och seriös? Om det finns ett synopsis med – verkar storyn intressant? Är det rätt genre? Är det rätt stil för förlaget? Sedan slänger vi en blick på manuset och kollar om det fångar intresset eller inte. Och om magkänslan finns där, den är nästan viktigast av allt. Sammantaget ger detta första intryck att vi sållar bort 92% av manusen av en eller annan anledning. De 92%:en går vi inte vidare med alls, och de läses inte. Första intrycket är alltså avgörande. 8% av manusen läser vi i sin helhet och är de intressanta rakt igenom kanske det kan bli fråga om utgivning. Dessa siffror är baserade på att vi har fått in 24 manus på en månad och valt ut två stycken som vi kommer att läsa i sin helhet.
Måste man skriva ett följebrev eller räcker det att beskriva manuset i korthet?
Ett följebrev måste finnas med, annars går det bort direkt.
Hur ser ett bra följebrev ut?
Det ska innehålla en kort presentation av dig själv, vad du gör – studerar eller jobbar, något om ditt skrivande och gärna en kort synopsis på manuset, där du gärna får avslöja slutet.
Måste man skicka hela manuset eller räcker det med några kapitel? Och om man har skrivit eller påbörjat fler delar i en serie, ska man då även skicka med dessa?
Vi tar emot både hela manus men även påbörjade. Det kan vara en idé att sälja in sin story redan innan den är klar, eftersom man då har möjlighet att få reda på om den är intressant för förlaget eller inte. Är inget förlag intresserat och man verkligen vill bli utgiven på ett förlag kanske man ska fundera på att skriva något annat.
Behöver man skriva något som liknar ett CV vid en anställningsansökan?
Nej, det behövs inte.
Behöver man skicka med en bild på sig själv eller ett förslag på omslag? Skulle det vara en fördel om man gjorde det?
Nej, det spelar ingen roll hur du ser ut och ett förslag på omslag är absolut ingen fördel.
Hur får man som skribent ett positivt besked från er?
Via mejl.
Hur får man som skribent ett negativt besked från er?
Via mejl.
Vad krävs för att man ska få ett skrivet utlåtande och inte bara ett nej tack?
Då ska vi ha gått vidare med manuset och läst hela.
Varför kan förlagen inte ge en kort förklaring till alla om varför ett manus refuseras?
Oftast tidsbrist men jag erkänner att vi borde kunna ge ett mer ärligt svar. Svaret blir isåfall på det första intrycket så det är ju inte säkert att manuset är dåligt för det.
Tar ni emot manus via e-post? Om nej, varför inte?
Ja, endast via e-post.
Hur tänker ni när ni kontaktar en författare om ett manus som är sådär mitt emellan ett ja och ett nej? Författaren kanske ombeds arbeta vidare eller skriva om en speciell del av boken. Hur vanligt är det att det sedan i slutänden blir ja?
Om författaren är trevlig och samarbetsvillig och vi förstår varandra, är det högst sannolikt att det blir ett ja. Det är viktigt att personkemin stämmer, speciellt på ett litet förlag.
Vad händer i turordning när ett manus kommer in till förlaget? Vem läser det först och vilka läser det sedan? Hur går det till när beslut fattas och vem fattar besluten?
Eftersom vi är ett litet förlag är det bara jag som läser. I vissa fall skickar jag vidare till personer i vårt nätverk som är vana att läsa manus för att få ett ytterligare utlåtande.
Vad söker ni för manus just nu? Vilket skulle vara det perfekta manuset 2012-2013?
Just nu söker vi Urban fantasy och Dark romance.
Hur går kontraktsskrivning till? Behöver man anlita en advokat?
Nej, det räcker med att ta hjälp av Författarförbundet om man är osäker. Vi skickar över ett avtalsförslag, ni tycker till och så skriver vi på. Man skriver olika avtal beroende på format, exempelvis är det ett avtal för inbunden bok, ett för e-bok, ett för ljudbok o.s.v.
Vad kan man förvänta sig i upplaga och ersättning (pengar) som debutant?
Upplaga mellan 1000-3000 ex när det är ett litet förlag. Vi ger en ersättning på mellan 50-70% på nettointäkten per bok.
Har ni några andra tankar eller goda råd till skribenterna på Debutantbloggen?
Sätt upp mål med ditt skrivande, var vill du ha kommit om ett år, fem år, tio år? Denna bransch är ganska långsam så det gäller att ha tålamod och att vara envis.
Stort lycka till alla skribenter!
/Frida Rosesund