Manus

Vintage typewriter and a blank sheet of paper, retouching retro

Vill du skicka in ditt manus till oss? Läs detta!

Mörkersdottir förlag har några olika utgivningsmodeller.

– Traditionell utgivning – förlaget står för alla kostnader kring bokproduktionen men tar i gengäld en högre procent av vinsten.

– 50/50-lösningar – förlaget och författaren delar 50/50 på alla kostnader kring bokproduktionen och delar även lika på vinsten.

– Utgivningspaket – författaren står för kostnaderna kring bokproduktionen men får i gengäld en högre procent av vinsten.

Det finns även utrymme för andra varianter, om vi antar manuset kommer förlaget och författaren överens om ett upplägg. Vi antar inte alla manus, inte ens för utgivningspaketen, det ska hålla en viss nivå från början för att antas. Ange gärna i följebrevet vilken variant du är intresserad av.

Vi ger ut manus inom följande genrer:

Fantasy

Dark romance/Paranormal romance

Skräck

Steam punk

Romance

Erotik

Spänning/thriller

Deckare

Historiska romaner

Science fiction

Mejla ditt manus, synopsis och presentation till:

manusmorker@outlook.com  Endast mejl. Det går bra att även skicka idéer och halvfärdiga manus för påseende.

Läs mer om de olika genrerna. Mer om förlagets profil.

Endast skönlitteratur, både vuxen- och ungdomsromaner. Från och med 2013 även barnböcker på imprintet Lillasystir, i första hand e-böcker.

Här följer några frågor och svar kring manusinskick:

Hur ser ett bra följebrev ut?

Det ska innehålla en kort presentation av dig själv, vad du gör – studerar eller jobbar, något om ditt skrivande och gärna en kort synopsis på manuset, där du gärna får avslöja slutet.

Måste man skicka hela manuset eller räcker det med några kapitel? Och om man har skrivit eller påbörjat fler delar i en serie, ska man då även skicka med dessa?

Vi tar emot både hela manus men även påbörjade. Det kan vara en idé att sälja in sin story redan innan den är klar, eftersom man då har möjlighet att få reda på om den är intressant för förlaget eller inte.

Behöver man skriva något som liknar ett CV vid en anställningsansökan?

Nej, det behövs inte.

Behöver man skicka med en bild på sig själv eller ett förslag på omslag? Skulle det vara en fördel om man gjorde det?

Nej, det spelar ingen roll hur du ser ut och ett förslag på omslag är absolut ingen fördel.

Hur får man som skribent ett positivt besked från er?

Via mejl.

Hur får man som skribent ett negativt besked från er?

Via mejl.

Varför kan förlagen inte ge en kort förklaring till alla om varför ett manus refuseras?

Oftast tidsbrist men jag erkänner att vi borde kunna ge ett mer ärligt svar. Svaret blir isåfall på det första intrycket så det är ju inte säkert att manuset är dåligt för det.

17 thoughts on “Manus”

 1. Hej!

  Jag undrar är ni börjar ta emot manus igen :)? Jag har ett manus som jag skulle vilja skicka in till er, det är fantasyorienterat (demoner och änglar) och har en kvinnlig huvudperson, det är inriiktat mot tonåringar (inte barn) och heter ”Djävulens Son”.

  Ha en bra dag
  Casandra

 2. Hej!

  Försökt maila er några frågor ang manus men får bara upp följande när jag mailar er;
  Remote MTA mail.dinstudio.se: SMTP diagnostic: 554 : Recipient address rejected: Sorry, info@morkersdottir.dinstudio.se does not have enough storage for a 3797 byte message

  Har ni någon fungerande mail dit man kan skicka ens frågor utan att alla kan läsa dem här inne?

  Tacksam för svar! :)

 3. Hej! Jag har ett påbörjat manus som handlar om vampyrer och romantik, men jag skriver det på engelska för att det alltid varit det lättaste språket för mig (även om svenska är mitt modersmål). Är en engelsk ungdomsbok med det här temat helt ointressant för er eller är det något som ni kan tänka er?

 4. Hej!
  Jag kollade lite spontant runt på olika förlag och kom hit då jag vet att ni publicerat många av mina favorit böcker. Jag kikade runt på sidan och kollade igenom böcker och läste information om er som jag inte hade en aning om innan. Sen råkade jag se en bild vid sidan om med rubriken ”VI TAR EMOT MANUS”, jag klickade mig vidare och läste igenom listan med olika genrer ni vill publicera.

  Jag fullkomligt älskar fantasy och romaner, mest av allt när jag får allt i ett. Jag tycker även om att skriva mycket men har en liten fråga till er. Har ni någon gräns på hur gammal man som minst får vara för att ni ska publicera ens böcker? Eller låter ni det bero helt på själva bokidén/manuset? Jag förstår att det kan vara en fråga om mognadsgraden hos personen i sig men är mycket tacksam för svar.

 5. Hej
  Jag undrar kan man skicka in manus som man jobbar fortfarande jobbar med för att få reda på om förlaget är intresserat av det som man skriver.
  Jag sitter och skriver en skräck/fantasy (lite erotik finns också med) som jag jobbat med under en längre tid. Jag drömmer om att få den i en bok form så jag undrar också om ni tycker pocket böcker?

 6. Hejsan!
  Jag har fyra frågor, varav tre kanske är lite dumma men jag kör på ändå. Först och främst så undrar jag om ni tar emot manus på engelska? Och vad känner ni för ett lite udda format, såsom episoder på lite drygt 30 sidor per upplaga? Jag vet att de flesta förlag vill välja illustratörer själva, men om jag har en person som jag verkligen vill ska illustrera omslag och dylikt, kan jag skicka med dennes portfolio med mitt manus?
  Utöver det så undrar min illutratör vän om ni skulle vara intresserade av grafiska noveller?
  För övrigt så tycker jag erat utbud verkar jättebra! Så underbart med fler förlag som håller på med mycket fantasy, sci fi och liknande. :D
  Mycket tacksam för svar! Ha de gött!
  MVH, Madde G

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 88 andra följare

%d bloggare gillar detta: